martes, 30 de octubre de 2012

COMUNICAT DE L'OBSERVATORI DE LES ARTS ESCÈNIQUES




L'OBSERVATORI DE LES ARTS ESCÈNIQUES DE LA COMUNITAT VALENCIANA ANALITZA LA CRÍTICA SITUACIÓ DEL SECTOR I RECLAMA DE LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES UNA URGENT INTERLOCUCIÓ I MESURES EFECTIVES PER A DETINDRE EL DETERIORAMENT.
·        L'Observatori constata que el sector continua en “caiguda lliure” accelerada especialment per les polítiques públiques dels últims anys i les nefastes conseqüències de l'augment d'IVA, que reduïx alarmantment els ingressos i augmenta els impostos. FAETEDA (màxima organització empresarial del sector d'arts escèniques a nivell nacional) preveu un tancament de sales, productores i companyies al llarg de 2013 superior al 30%.
·        L'abandó del Teatre Talia per part de Teatres de la Generalitat com a teatre públic, suposa un altre fracàs i una mostra més de la incapacitat manifesta dels responsables de Teatres de la Generalitat en les seues comeses.
·        La Conselleria de Turisme, Cultura i Esport fa pública la convocatòria d'incentius i ajudes al sector, amb gran retard, amb un retall –sobre importants retalls d'edicions anteriors-  pràcticament del 40% només en aquest exercici i sense cap consens amb el sector. Unificant totes les modalitats en una mateixa convocatòria i amb la supressió dels convenis biennals, cosa que suposa un pas arrere en el sector de diverses dècades. 
·        Diputació de València i Ajuntament de València agreugen la situació del sector a la Comunitat Valenciana, amb les reformes en el SARC per part de Diputació, i amb el retard – encara per convocar- d'ajudes per a recintes escènics i cies de teatre, dansa i circ de València, convocades per l'Ajuntament de la ciutat.
·        L'Observatori reclama la interlocució amb les administracions públiques per ser l'estructura més representativa de tot el sector de les arts escèniques valencianes i exigeix la voluntat real de les administracions perquè els acords s'apliquen en la pràctica amb caràcter immediat.
·        L'Observatori proposa que s'aplique urgentment el model – ja en vigor a nivell nacional i en altres comunitats- d'un codi de “bones pràctiques” per l'elecció dels càrrecs directius dels Instituts i de CulturArts. Amb un contracte programa, que avalue anualment els objectius i resultats, i amb un límit màxim d'anys ostentant la direcció, com una de les mesures innegociables.
L'Observatori de les arts escèniques vol fer públic i traslladar a la societat l'empitjorament continu del complicadíssim moment que travessa el sector, i amb això la desaparició imminent del teixit de les indústries culturals associades a les arts escèniques, cosa que implicarà la pèrdua de llocs de treball i l'empobriment d'oferta cultural.
Per part de la Generalitat, la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport i del seu ens, Teatres de la Generalitat, no hi ha signes ni estímuls per  pal·liar els devastadors efectes d'aquesta crisi, sinó tot el contrari. Fa públiques les ajudes al sector amb un gran retard i amb un importantíssim retall –sobre retalls anteriors- que passa incloent les ajudes del Circuit Teatral als municipis, de 2.625.000 € en total a 1.625.000 €. És a dir, just 1.000.000 € menys, o dit d'una altra manera, una reducció de quasi el 40%. Reducció realitzada sobre múltiples retalls successius en edicions anteriors, com la desaparició dels convenis a sales o els convenis singulars a empreses de teatre i dansa. Ara, en aquesta convocatòria, amb canvis de manera totalment unilateral i desafortunada, se suprimeixen les concertacions biennals. La Conselleria de Cultura i Teatres de la Generalitat,  carreguen així directament contra la majoria de les poques estructures consolidades i amb una infraestructura empresarial de major envergadura en la nostra comunitat. Sense cap tipus de consens amb el sector, com ve sent la tònica habitual en la direcció de Teatres, s'han produït canvis substancials en aquesta ordre, -més enllà del retard en l'aparició de les mateixes, o el dur retall – que ens tornen diverses dècades arrere. Una única ordre per a tot el sector o l'eliminació esmentada dels convenis biennals, tindran efectes devastadors sobre el sector. Per això, l'Observatori insta a la Conselleria de Cultura a agilitzar el tràmit tot el possible per aquest exercici 2012, i suggereix una modificació absoluta i consensuada amb el sector urgent, perquè les del 2013, puguen eixir ja amb altres modalitats i ser convocades a principis d'any, com correspon.
Un altre punt de desacord amb Teatres de la Generalitat Valenciana és el Teatre Talia, que deixarà de formar part dels teatres públics de la Generalitat. El que fóra el contenidor cultural destinat als grups d'arts escèniques valencianes més rellevants, és una altra víctima més, amb conseqüències per a tota la societat, i per descomptat per als professionals. Un altre fracàs més del desconeixement del sector, i de la incapacitat professional dels responsables de Teatres per a complir amb les seues comeses. L'Observatori creu que la Conselleria de Cultura s'equivoca totalment amb aquesta decisió i anima a la consellera a replantejar-se el futur d'aquest espai.
L'Observatori mostra també el seu desacord en les formes de la Conselleria  de Turisme, Cultura i Esport i Teatres de la Generalitat al convocar recentment, únicament a dos col·lectius del sector, a unes reunions informatives, amb escassa informació. Col·lectius vàlids i membres de l'Observatori, però que solament representen una part de la professió.
L'Observatori agrupa a la totalitat de col·lectius i associacions professionals implicats en les arts escèniques, per això es declara actualment com l'interlocutor més ampli i vàlid en tot el que afecta al sector de les arts escèniques de la nostra comunitat. Per tant, informa, i així ho ha fet saber a la consellera de Cultura i a la directora de Teatres, alhora que s'inicia com a col·lectiu en un camí conjunt per treballar, vigilar, proposar, suggerir, acordar, reflexionar... sobre tot allò que fa referència al sector de les arts escèniques valencianes, tant  públic com privat. 
D'altra banda, l'Observatori manifesta que CulturArts no es pot ni s'ha de crear d'esquenes als professionals, com ara està ocorrent. La primera reflexió que se li trasllada la consellera de Cultura, és la necessitat de partir d'un CulturArts amb credibilitat, i amb alguna opció de ser un instrument realment professional, funcional i operatiu, cosa que de moment, pareix improbable. Més enllà de la data de posada en marxa d'aquest organisme, on intervindran directament els factors econòmics, ja que cada institució que allí s'integre deu passar lliure de càrregues, motiu que es pressuposa com el real en el retard en els seus inicis, fa falta una “neteja” també en el model de funcionament. Una posada en comú, comptant amb la complicitat de tot el sector. I segurament, un canvi de rumb.
Així mateix, es reclama l'aplicació d'un codi de bones pràctiques. Codi que ja s'està aplicant des de fa temps en el govern central i en moltes altres autonomies, encara que no a la Comunitat Valenciana. Els càrrecs directius de CulturArts i dels seus Instituts han d'estar subjectes a un contracte programa i a uns objectius avaluables anualment. Han de ser un pont per a l'entesa i el diàleg, no per a la incomunicació entre el govern valencià i el sector. Han de ser reputats professionals amb un projecte propi d'acord amb l'administració i amb el sector. Els resultats han de ser “avaluats” anualment.  Finalment,  “NO SÓN CÀRRECS VITALICIS” i per tant caldria establir un termini màxim, normalment mai superior a 8 anys.
Si realment el govern valencià i la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport volen crear un CulturArts possible, no poden ni han d'obviar aquests suggeriments. És el primer pas per  buscar un nou horitzó, un consens i un nou camí, on l'administració assumisca les crítiques de tot el sector i al mateix temps, faça autocrítica dels importants i les excessives errades comesses al llarg dels últims anys. Recomençar de nou, però recomençar bé. Els passos donats fins ara no van pel bon camí. És per això que l'Observatori insta a la Generalitat Valenciana i a la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport a replantejar-se a fons el model de CulturArts i a comptar realment amb la professió.
En els últims mesos, un altre agreujant de la situació són les taquilles dels espectacles teatrals, que continuen castigant els professionals per partida doble des de l'augment de l'IVA. Per un costat hi ha menys espectadors, a causa del delicat moment que travessa la societat i a la constant pèrdua de poder adquisitiu, i d'un altre, havent-hi menys ingressos, hi ha més pagaments en impostos, pel desproporcionat augment de l'IVA. FAETEDA vaticina que al llarg de 2013, sinó hi ha reducció de l'IVA, desapareixeran més del 30% de sales, companyies i productores, i els seus professionals passaran a engreixar les llistes de l’atur.
Per a completar aquest desolador panorama en la nostra comunitat, observem com la diputació de València ha fet desaparèixer pràcticament en només dos anys un programa com el SARC, que ara mateix transmutat en una altra realitat, no és efectiu i ha suposat un nou pas arrere per a la cultura. Tampoc l'Ajuntament de València està a l'altura de les circumstàncies en temps com aquests. A data d’avui, no s'han convocat encara les ajudes a la professió resident a la ciutat, per a sales de companyies de teatre, circ i dansa. 
No obstant, en el pròxim comunicat de l'Observatori, s'aprofundirà sobre aquests dos temes finals, Diputació i Ajuntament de València, i la seua relació amb els professionals de les arts escèniques de la comunitat. A més d'analitzar l'evolució del sector en aquest pròxim mes, com es proposa fer de manera periòdica i sistemàtica, coincidint amb el final de cada mes.
València, 30 d'octubre del 2012.